ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Γοργόνες

Ένας κοινός μύθος για τους περισσότερους Ευρωπαϊκούς λαούς είναι αυτός της Γοργόνας, ο οποίος εμφανίζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές  μυθολογίες. Τα παράξενα αυτά πλάσματα, με τη μορφή γυναίκας από τον κορμό και πάνω και ψαριού από τον κορμό και κάτω, είναι ίσως ένας από τους πιο δημοφιλείς μύθους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις περισσότερες ιστορίες οι γοργόνες, όπως και οι σειρήνες, παρουσιάζονται ως πανέμορφα πλάσματα με εξαίσια φωνή. Το τραγούδι τους μάγευε τους ψαράδες και τους ναυτικούς που, στην προσπάθειά τους να τις πλησιάσουν, πνίγονταν.

Στην ελληνική Μυθολογία οι Γοργόνες ήταν τρεις: η Σθενώ, η Ευρυάλη και η Μέδουσα, κόρες του Φόρκεως και της Κητούς. Ήταν θεότητες του νερού και, σε αντίθεση με τα γνωστά παραμύθια, οι αρχαίοι Έλληνες τις φαντάζονταν πολύ πολύ άσχημες. Τόσο, που όποιος αντίκριζε το πρόσωπο της Μέδουσας πέτρωνε από το φόβο του.

Ανάλογα  με τον τόπο και την εποχή, οι μύθοι για τις γοργόνες διαφέρουν.

 Ένας από τους γνωστότερους ελληνικούς μύθους είναι αυτός της γοργόνας - αδελφής του Μέγα Αλέξανδρου. Αυτός αναφέρεται στη γοργόνα που σταματάει τα καράβια και ρωτάει με πόνο αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος και, όποτε πάρει αρνητική απάντηση, προκαλεί τρικυμία και βουλιάζει το καράβι. Όταν, όμως, πάρει την απάντηση : «Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει», νιώθει αγαλλίαση και αφήνει το καράβι να φύγει.

Είναι η αδερφή του μεγάλου Αλεξάνδρου που κατά τη λαϊκή παράδοση, όταν ο αδερφός της βρήκε το αθάνατο νερό, ζήλεψε και το ήπιε εκείνη, με αποτέλεσμα ο Αλέξανδρος να την καταραστεί. Ή κατά μία άλλη εκδοχή ο Αλέξανδρος της ανέθεσε να βρει το αθάνατο νερό κι εκείνη το βρήκε. Αλλά, καθώς το πήγαινε στον αδερφό της, έπεσε, σκορπώντας όλο το νερό. Τότε από τη θλίψη της που ο αδερφός της έχασε εξαιτίας της την αθανασία, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, πέφτοντας στη θάλασσα. Οι θεοί, όμως, τη λυπήθηκαν και τη μεταμόρφωσαν σε γοργόνα – μισή γυναίκα, μισή ψάρι – και από τότε προσπαθεί να καθησυχάσει τις τύψεις της, ζητώντας απ’ τα περαστικά πλοία να μάθει, αν ζει ο αδερφός της.

Και σε νεότερες εποχές πολλοί ναυτικοί ισχυρίζονταν ότι είχαν δει γοργόνες, ανάμεσά τους και ο Χριστόφορος Κολόμβος. Φυσικά αυτό δεν ήταν αλήθεια. Το πιθανότερο είναι ότι έβλεπαν διάφορα υδρόβια θηλαστικά, που ο τρόπος που κολυμπούν και η φιγούρα τους από μακριά θυμίζει  άνθρωπο. Με την περιορισμένη ορατότητα που είχαν τότε οι ναυτικοί, αλλά και τη βαθιά πίστη τους στους μύθους, δεν δυσκολεύονταν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι είχαν συναντήσει τα μαγικά αυτά πλάσματα. Αν και δεν είναι πλάσματα υπαρκτά, οι γοργόνες θα ζουν πάντα στη φαντασία μας!

Καγούδη Μαρία, Σιρολιάνης Κωνσταντίνος 

 

 

 

Νέα

Αυτός το πεδίο είναι κενό.

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.