ΔΑΝΙΑ

ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Η Μικρή Γοργόνα

του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

 

Πολλά χρόνια πριν στο βυθό της θάλασσας ζούσαν γοργόνες. Κατοικούσαν σε όμορφα παλάτια από κοράλλια, πετράδια και κοχύλια με μαργαριτάρια. Ο Βασιλιάς του βυθού είχε πολλές κόρες. Η μικρότερη κόρη ήταν η πιο όμορφη. Είχε απαλό ροζ πρόσωπο και γαλανά μάτια. Τραγουδούσε και χόρευε καλύτερα από όλες τις γοργόνες του βυθού αλλά ήταν λυπημένη. Μια μέρα η μικρή γοργόνα ρώτησε τη μητέρα της - Πότε θα βγούμε στην επιφάνεια της θάλασσας για να θαυμάσουμε τη στεριά; - Όταν θα γίνετε 15 χρόνων της απάντησε εκείνη. Όμως η μικρή γοργόνα ήταν ανυπόμονη και δεν μπορούσε να περιμένει άλλο. Μια μέρα κολύμπησε κρυφά μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας. Η θάλασσα είχε πολλά μεγάλα κύματα από το δυνατό αέρα. Η μικρή γοργόνα είδε ένα πλοίο μέσα στη θάλασσα. Τα τεράστια κύματα το έσπρωχναν προς τα βράχια. Τελικά το πλοίο έπεσε πάνω στα βράχια.

Ξαφνικά άκουσε ένα νέο άντρα να ζητάει βοήθεια και να χάνεται στο βυθό της θάλασσας. Χωρίς να σκεφτεί κολύμπησε κοντά του και τον τράβηξε από το βυθό στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο άντρας λιποθύμησε.    -Θα προσπαθήσω να τον βγάλω έξω στην ακτή είπε η μικρή γοργόνα. Όταν έβγαλε τον άντρα στην ακτή έμεινε κοντά του όλη τη νύχτα και περίμενε μέχρι ο άντρας να συνέλθει. Όταν ο ήλιος βγήκε η μικρή γοργόνα είδε 3 κοπέλες να περπατάνε στην ακτή και κρύφτηκε πίσω από κάτι βράχια. Όταν οι κοπέλες βρήκαν τον άντρα στην ακτή κάλεσαν ανθρώπους για βοήθεια. Ο άντρας άνοιξε για λίγο τα μάτια του και πρόσεξε τη μία από τις κοπέλες που ήταν η ομορφότερη.  Η μικρή γοργόνα έβλεπε για πολλή ώρα τους χαρούμενους ανθρώπους που βρήκαν τον πρίγκιπα. - Ο πρίγκιπάς μας σώθηκε! φώναζαν οι άνθρωποι. Τον βοήθησαν να σηκωθεί και τον οδήγησαν στο παλάτι. Η μικρή γοργόνα λυπήθηκε επειδή δεν μπορούσε να πλησιάσει τον άντρα και να του πει ότι εκείνη τον έσωσε. Πήγε πίσω στο βυθό και βρήκε τις αδερφές της. - Τι είδες στην επιφάνεια της θάλασσας; ρώτησαν οι αδερφές. Εκείνη όμως δεν απάντησε.

Η μικρή γοργόνα ήταν τόσο λυπημένη που δεν ήθελε ούτε να φάει ούτε να μιλήσει σε κανέναν. Έπαψε να φροντίζει τα λουλούδια του κήπου μαζί με τις αδελφές της. Καθόταν για πολλές ώρες και κοιτούσε ένα άγαλμα που είχε βρει ο πατέρας της στο βυθό. Το άγαλμα της θύμιζε τον άνδρα που είχε σώσει και δεν μπορούσε να τον ξεχάσει. Η μικρή γοργόνα βγήκε πολλές φορές στην επιφάνεια της θάλασσας τις νύχτες με φεγγάρι αλλά δεν είδε ξανά τον πρίγκιπα. Μια μέρα αποφάσισε να πει στις αδερφές της αυτό που είχε συμβεί. - Αν είχα πόδια θα έψαχνα τον πρίγκιπα και θα έμενα μαζί του για πάντα είπε η μικρή γοργόνα. Ένα χταπόδι άκουσε αυτά που έλεγε η μικρή γοργόνα και της μίλησε. - Ίσως η επιθυμία σου να γίνει πραγματικότητα αν πας στη μάγισσα που ζει στη σπηλιά του βυθού είπε το χταπόδι. Η μικρή γοργόνα πέρασε από σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια του βυθού και έφτασε στη μάγισσα.

- Αν θέλεις να έχεις πόδια όπως οι πριγκίπισσες της στεριάς πρέπει να μου δώσεις κάτι είπε η μάγισσα. - Θα σου δώσω ό,τι θέλεις, χρυσάφι, κολιέ από μαργαριτάρια και κοράλλια είπε η μικρή γοργόνα.    - Δε θέλω τέτοια δώρα, εγώ θέλω τη φωνή σου είπε η μάγισσα. - Μα πώς θα μπορέσω να μιλήσω στον πρίγκιπα χωρίς φωνή; ρώτησε η μικρή γοργόνα. - Δε χρειάζονται τα λόγια. Ο πρίγκιπας θα σε ερωτευθεί για την ομορφιά σου και το μαγευτικό χορό σου απάντησε η μάγισσα. Η μικρή γοργόνα δέχτηκε και έδωσε τη φωνή της στη μάγισσα. - Πιες αυτό το φίλτρο είπε η μάγισσα με τη φωνή της γοργόνας. - Όμως σε προειδοποιώ: Θα αποκτήσεις πόδια αλλά σε κάθε σου βήμα θα νιώθεις αβάσταχτο πόνο. Κι αν ο πρίγκιπας δε σε ερωτευθεί και παντρευτεί κάποια άλλη δε θα μπορέσεις να ξαναγίνεις γοργόνα. Το σώμα σου θα γίνει αφρός της θάλασσας το επόμενο πρωί μετά το γάμο.

Η μικρή γοργόνα ήπιε το μαγικό φίλτρο και η ουρά της μεταμορφώθηκε σε πόδια. Κολύμπησε μέχρι το παλάτι του πρίγκιπα. Όταν όμως άρχισε να περπατάει στη στεριά λιποθύμησε από τον πόνο. Όταν ο πρίγκιπας την είδε την πήρε μέσα στο παλάτι και διέταξε να την ντύσουν και να τη φροντίσουν. Στο παλάτι του πρίγκιπα είχαν γιορτή και η μικρή γοργόνα ήταν καλεσμένη. - Πώς σε λένε; τη ρώτησε ο πρίγκιπας. Η μικρή γοργόνα όμως δεν μπορούσε να απαντήσει γιατί δεν είχε φωνή. Του χαμογέλασε και σηκώθηκε να χορέψει. Σε κάθε της βήμα η μικρή γοργόνα πονούσε πολύ αλλά χόρεψε τόσο όμορφα που τη θαύμασαν όλοι στο παλάτι. - Μου θυμίζεις την κοπέλα που με έσωσε στη θάλασσα. Είναι όμορφη όπως κι εσύ της είπε ο πρίγκιπας. Αν μπορούσα να τη βρω θα την παντρευόμουν. Η μικρή γοργόνα ήθελε να φωνάξει στον πρίγκιπα πως τον αγαπάει και πως εκείνη τον έσωσε στη θάλασσα. Όμως δεν είχε φωνή κι έτσι δεν του είπε τίποτα. Μετά από μερικές μέρες ο βασιλιάς του παλατιού ανακοίνωσε πως θέλει να παντρέψει τον πρίγκιπα με την κόρη ενός φίλου του. Όταν ο πρίγκιπας γνώρισε την πριγκίπισσα θυμήθηκε πως εκείνη είχε δει όταν ξύπνησε στη στεριά. Νόμισε πως εκείνη τον είχε σώσει κι αποφάσισε να την παντρευτεί.

Ο πρίγκιπας με τη νύφη και τους καλεσμένους ανέβηκαν σε ένα πλοίο για να γλεντήσουν. Όλοι ήταν χαρούμενοι εκτός από τη μικρή γοργόνα που κατάλαβε πως έχασε τον αγαπημένο της. Τα μεσάνυχτα το γλέντι τελείωσε και όλοι πήγαν για ύπνο εκτός από τη μικρή γοργόνα που περίμενε να ξημερώσει. Ξαφνικά βλέπει στη θάλασσα τις αδελφές της με κομμένα τα μαλλιά τους. -Μην κλαις άλλο αδερφούλα της λένε. Δώσαμε τα μαλλιά μας στη μάγισσα του βυθού για να ξαναγίνεις γοργόνα.  Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις αυτό το μαχαίρι και να σκοτώσεις τον πρίγκιπα πριν βγει ο ήλιος. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Η μικρή γοργόνα πήγε στο δωμάτιο που κοιμόταν ο πρίγκιπας με τη νύφη. Τον φίλησε τρυφερά κρατώντας το μαχαίρι πάνω από την καρδιά του. Όμως δεν μπόρεσε να τον σκοτώσει. Τον αγαπούσε τόσο πολύ. Πέταξε το μαχαίρι μακριά και βούτηξε στη θάλασσα. Άρχισε να νιώθει το σώμα της να γίνεται λευκός αστραφτερός αφρός. Ξαφνικά άκουσε φωνές να τραγουδούν. Αέρινες μορφές εμφανίστηκαν ψηλά. Η μικρή γοργόνα ένιωθε να επιπλέει. - Τι συμβαίνει; Ποιες είστε; ρώτησε με αγωνία. - Είμαστε οι κόρες του αέρα της απάντησαν. Αγάπησες έναν άνθρωπο και έκανες τα πάντα για να ζήσεις κοντά του. Αυτό όμως που επιθυμείς είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

 Τι πρέπει να κάνω για να ζήσω μαζί με τον αγαπημένο μου; ρώτησε η μικρή γοργόνα. Η μόνη λύση είναι να αποκτήσεις αθάνατη ψυχή όπως οι άνθρωποι της απάντησαν. Η ψυχή των ανθρώπων ανεβαίνει στα ουράνια όταν το σώμα τους πάψει να ζει στη γη. Οι γοργόνες ζουν για πολλά χρόνια αλλά δεν έχουν αθάνατη ψυχή. Όταν έρθει η μέρα που θα πάψουν να ζουν το σώμα τους μετατρέπεται σε αφρό της θάλασσας όπως συνέβη και σε σένα. - Πώς μπορώ να αποκτήσω αθάνατη ψυχή; ρώτησε η μικρή γοργόνα. - Οι γοργόνες μπορούν να αποκτήσουν αθάνατη ψυχή όταν ένας άνθρωπος τις αγαπήσει αληθινά απάντησαν οι κόρες του αέρα. Και εμείς ξέρουμε πως ο πρίγκιπας σε αγάπησε παρόλο που νόμιζε πως η γυναίκα που παντρεύτηκε τον έσωσε. Αν ήξερε πως εσύ τον είχες σώσει θα είχε παντρευτεί εσένα. Στον κόσμο των ανθρώπων όμως δε γίνονται όλα όπως περιμένουμε να γίνουν ή όπως θέλουμε να γίνουν είπαν οι κόρες του αέρα. -Δηλαδή δεν μπορώ να αποκτήσω αθάνατη ψυχή; ρώτησε η μικρή γοργόνα με μεγάλη θλίψη.

Αυτή τη στιγμή γίνεσαι κόρη του αέρα σαν κι εμάς γιατί έκανες μία πολύ καλή πράξη αγάπης της απάντησαν. Δε σκότωσες τον πρίγκιπα και θυσίασες τη δική σου ζωή για να ζήσει εκείνος. - Άρα έχω αθάνατη ψυχή; ρώτησε η μικρή γοργόνα. - Όχι ακόμα καλή μας αδελφή της απάντησαν. Ούτε οι κόρες του αέρα έχουν αθάνατη ψυχή. Μπορούν όμως να την αποκτήσουν κάνοντας καλές πράξεις για τριακόσια χρόνια. Εμείς θα σε βοηθήσουμε να αποκτήσεις αθάνατη ψυχή. Η μικρή γοργόνα ανέβηκε στα σύννεφα και έγινε κόρη του αέρα. Αντίκρισε τον ήλιο και δάκρυα κύλησαν από τα μάτια της. - Είμαι στα αλήθεια κόρη του αέρα!, είπε συγκινημένη. Τι όμορφα που είναι να βλέπω τον κόσμο από ψηλά! Στο καράβι οι άνθρωποι είχαν ξυπνήσει. Η μικρή γοργόνα είδε τον πρίγκιπα και τη γυναίκα του να την ψάχνουν. Κοιτούσαν λυπημένοι τον αφρό της θάλασσας σαν να ήξεραν πως η μικρή γοργόνα βούτηξε στα νερά. Χωρίς να την δουν τους πλησίασε και τους έδωσε ένα αποχαιρετιστήριο φιλί. Ξεκινώντας το ταξίδι της στον ουρανό κοίταξε για τελευταία φορά τον πρίγκιπα και ψιθύρισε: Ίσως να συναντηθούμε ξανά μετά από τριακόσια χρόνια στον Παράδεισο. 

                                                                                                                                                Παλιακίδης Στέφανος

 

Νέα

Αυτός το πεδίο είναι κενό.

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.