ΜΥΘΟΙ

O Κλαμπάουτερμαν (Klabautermann)

O Κλαμπάουτερμαν είναι ένα – συνήθως καλόκαρδο - ξωτικό που ζει στα καράβια. Και όπως όλα τα ξωτικά, είναι ιδιαίτερα γνωστό για την αγάπη του στις κοροϊδίες και στις φάρσες. Βέβαια, δεν θα ήταν σωστό ξωτικό, αν δεν διέθετε εξαιρετικές και ασυνήθιστες δυνάμεις. Μπορεί παραδείγματος χάρη να προβλέπει κακοκαιρίες ή ακόμα και να προειδοποιεί για μελλοντικά ναυάγια. Προτού ξεσπάσει η καταιγίδα, προειδοποιεί τον καπετάνιο και τους ναύτες, ενώ όταν πρόκειται να βυθιστεί ένα καράβι, το ανακοινώνει εγκαίρως σε όλο το πλήρωμα, ώστε να μπορούν σωθούν. Για αυτήν την ιδιότητα του όμως, να προβλέπει το κακό, τον φοβούνται όλοι. Όταν ωστόσο υπάρχουν δίκαιοι καπετάνιοι και εργατικοί ναύτες στα πλοία, ο Κλαμπαόυτερμαν πάντα τους βοηθά και τους συμπαραστέκεται στις δυσκολίες. Μπορεί να τον ακούει κανείς να κάνει φασαρία στα αμπάρια, τακτοποιώντας τα φορτία. Πολλές φορές χτυπά το σφυρί του στα τοιχώματα του καραβιού, ώστε να ελέγξει αν είναι γερά και στεγανά. Όπου εντοπίζει προβλήματα, τα επισκευάζει γρήγορα και καλά.  Εάν όμως σταματήσει κάποτε η φασαρία που κάνει, οι ναύτες ξέρουν ότι έχει εγκαταλείψει το καράβι και ότι τους περιμένουν δύσκολα..

Μέχρι σήμερα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που τον έχουν δει με τα μάτια τους, Κι όμως υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες και μύθοι για τις καλές πράξεις του αλλά και για τις φοβερές φάρσες του. Λέγεται ότι έχει βυθίσει μεγάλα καράβια με τεράστια κύματα, επειδή το πλήρωμα ήταν λαίμαργο και απάνθρωπο. Ότι έχει σώσει πολλά καράβια από τα πλοκάμια γιγαντιαίων καλαμαριών, και ότι έχει τιμωρήσει πειρατές και καοκοποιούς.

Στην πόλη Bremerhaven, πολύ κοντά στο Γερμανικό Ναυτικό Μουσείο υπάρχει ένα πηγάδι με το άγαλμα του Klabautermann, ο οποίος κλείνει πονηρά το μάτι σε κάθε περαστικό. 

 

Νέα

Αυτός το πεδίο είναι κενό.

Ετικέτες

Η λίστα ετικετών είναι κενή.